Haptotherapie in water

Watertherapie – Haptotherapie in Water

Watertherapie of haptotherapie in water geeft je een bijzondere ervaring. Doordat water je omhult brengt het je direct in contact met je tast en gevoelswereld. In de interactie weerspiegelt water heel duidelijk hoe je je verhoudt tot de ander. Een prachtige, zachte vorm van haptotherapie!

Watertherapie is met name geschikt als je
  • je moeilijk ontspant; in water kom je sneller aan voelen toe, en het warme water kalmeert;
  • erg opziet tegen aanraking op de behandelbank; laat dan het water je omhullen, ervaar de ruimte die het geeft voor ontmoetingen;
  • jezelf gemakkelijk kwijt raakt; in de omhulling laat water jou jezelf voelen;
  • een bijzondere positieve of juist negatieve band met water hebt; in het laatste geval kunnen we werken aan het langzamerhand ombuigen van de negatieve ervaringen;
  • akelige ervaringen aan het verwerken bent (onderdeel van traumatherapie); in het water kun je jouw vitale beweging gaan ervaren. Bovendien is het een manier om tot regulatie te komen van al die heftige gevoelens.
  • meer wilt leren over hechting: water is een prima medium om je hechtingsstijl (en zie ook de test) te gaan (h)erkennen, maar ook om stappen te zetten ten aanzien van eventuele bindingsangst
  • het heerlijk vindt om te ervaren hoe je in en door het water gedragen kunt worden: in dat geval denken we meer aan waterrelaxatie, al kan het ook een onderdeel van de therapie zijn.

Truus Scharstuhl van het Scholingscentrum voor Toegepaste Haptonomie gaf tijdens het VVH congres in 2018 een “TED-talk” over haptonomie in water.

watertherapie

Foto’s Marlijn van Dalen

Cliënten over hun ervaring met haptotherapie in water:

P.H.:
Ik vond de haptotherapie in het water een bijzondere ervaring en een mooie aanvulling op mijn therapie.
Al een tijd heb ik moeite met loslaten en angst de controle te verliezen. Deze thema’s kwamen heel duidelijk naar voren in het water.  Het werd daardoor voor mij ook heel helder en inzichtelijk hoezeer deze thema’s spelen in mijn leven en mij tegenhouden.
Doordat je de oefeningen in kleine stapjes opbouwde en hierbij aanvoelde wat voor mij helpend was, lukte het me uiteindelijk de controle los te laten en voelde ik me een moment krachtig en zekerder van mezelf en kreeg ik juist daardoor meer grip.
Mooi om dit zo duidelijk te voelen in het water!

H.H.:
In een periode waarin ik de verbinding met mijn lichaam een beetje kwijt was, hielp de haptotherapie in het water me erg.
Het was een hele concrete manier om het contact te ervaren met mijn lichaam en gevoel. Ik kon dicht bij mezelf komen.
Ook vond ik het een bijzondere ervaring om me gedragen en getroost te voelen door het water.

Ik wil ook nog even kwijt dat ik het heel fijn vind dat je zo’n veilige omgeving creëerde, omdat het toch ook nieuw en ontdekken was.
Dankjewel!

M.D.J.:
Het is voor mij de eerste kennismaking met waterhaptonomie.
Ik merk dat gedragen door het water en door de handen van Eleonore mijn hoofd leeg wordt.
Er is voor de ervaringen en zich aandienende gevoelens alle tijd en ruimte.
Naderhand voel ik me ontspannen en zacht. Waar het voor mij ook om draaide was het gevoel van ruimte/ leegte en vertraging, plus de turquoise kleur van het water eigenlijk!

Claudia:
Dankjewel Eleonore voor de haptotherapie in het water.
Ik heb op een mooie snelle manier ondervonden dat ik uit balans kom, als ik niet in verbinding met mij zelf ben.
Dit was een geweldige aanvulling op het thema verbinding waar ik zelf op dit moment nu mee bezig ben.

Zie ook: STH Water